Σχετικά με μας

Αποστολή του Εθνοφύλακα και του έφεδρου στην Ικαρία:

1) Η συμβολή στην άμυνα της πατρίδας και η ενίσχυση του στρατού στην εκπλήρωση της αποστολής του.

2) Η συμβολή στην παθητική άμυνα της χώρας και στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (αμυντική οργάνωση, θεομηνίες, πυρκαγιές, συμφορές).

3) Η υποβοήθηση του στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως.

Βασικές υποχρεώσεις του Εθνοφύλακα:

1) Να είναι αποφασισμένος για κάθε θυσία, εάν του το ζητήσει η Πατρίδα

2) Να κάνει βίωμα του ότι με το ήθος του και τη συμπεριφορά του στο χωρίο και στην πολύ, είναι πάντοτε μια φωτεινή πηγή αγάπης του λάου με το στρατό μας.

3) Να συνειδητοποιήσει ότι η ιδιότητα του Εθνοφύλακα είναι τιμή και δεν προβάλλεται ποτέ για την επίλυση ατομικών προβλημάτων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1964

Μέχρι της ανωτέρω ημερομηνίας είς Νήσο υφίστατο Λόχος Τ.Ε.Α ( 6 Λόχος ) όστις άνηκεν είς το 3110 Τ.Ε.Α

Από Μηνός Μαίον ήξαρσο η αποστολή Μονάδων είς Μεγαλόνησο Κύπρον. Άμεσος ήτο η απειλή πολέμου μέ τήν Τουρκίαν και επικείμενη ενεφανίζετο η διασημιζομένη υπό των Τούρκων απόβασις είς Κύπρον.

ΑΥΤΟΔΎΝΑΜΟΣ ΑΜΥΝΑ ΔΙΑ ΤΑΣ ΝΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΔΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟΝ ήτο η δοθείσα υπό της Κυβερνήσεως εντολή είς την Στρατιωτικήν ηγεσίαν.

Εις τάς απειλούμενας Νήσους συμπεριελήφθη καί η ΙΚΑΡΙΑ. Συνεκροτήθη την 14 Ιουνίου 1964 η 3255 Διλοχία Τ.Ε.Α δυνάμει και με πρώτον Διοικησήν τον Ταγματάρχην ΒΡΟΝΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΝ και αριθμόν κατουτέρω Αξ-κων.

Διλοχία επεδόθη, με συντόνους προσπάθειας, είς την διοργάνωσιν και εκπ/σιν της Μονάδας ως επίσης και είς τον καταρτισμόν σχεδίων προς αντιμετώπισης ενδεχομένης Τούρκικης αποβάσεως.

Εκ της τελευταίας παραγράφου σαφός καταφαίνεται ότι η κύριαν αποστολή της Διλοχίας ήτο η Πολεμική και είς δευτέραν μοίραν ήτο η δια της Μονάδας Τ.Ε.Α υφιστάμνη πάγια τοιαύτη.

Απο 16-04-66 και δυνάμει η Μονάς μετονόμασθη είς 3255 Τ.Ε.Α (Τ.Α) διατηρούσα ως πρωταρχικήν αποστολή την πολεμικήν τοιαύτην ως ανωτέρο εκτίθεται.

Από 21-02-66 Διοικητής Μονάδος ετοποθετήθη ο ταγματάρχης Πεζικού ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ . Άπαντες οι Αξ-κοι οι αρχικώς συγκροτησάντες την Μονάδα αντεκατεστάθηκαν δι ετέρων.

ΣΥΝΘΕΣΙΣ ΜΟΝΑΔΟΣ

Διοίκησις / Διμοιρία Ασφάλειας

Λόχος Τυφεκιοφόρων

Λεπτομέρεια συνθέσεως εν πολέμου και ειρήνη εμιαίνονται στην υπό του Τάγματος τηρουμένου πίνακος συνθέσεως υπο αύξων αριθμόν συνθέσεως .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΟΝΑΔΟΣ

Η εξωτερική ασφάλεια των Νήσων ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΟΙ σε συνεργασία μετά της Χωροφυλακή τόσον εν ΕΙΡΉΝΗ όσον και εν ΠΟΛΕΜΩ.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

1. Να εξασφαλίσει την επιτήρηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου των Νήσων ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ.

2. Να διατηρήσει την ακεραιότητα της Νήσου

3. Στα σταθεράς αμύνης και αποκρούσεως εχθρικής ενέργειας επί των ακτών, δια αμέσων τοπικών αντεπιθέσεων κατά την διεξαγωγή του αγώνος προς απαγόρευσιν  δημιουργίας προγεφυρώματος και απόρριψιν του αποβιβασθέντος εχθρού είς την θάλασσαν η  καταστροφή τούτου επί των ακτών .

4. Να εξοντώση τούτων χρησιμοποιθησόμενα τμήματα αλεξιπτωτιστών.

ΔΙΑΤΑΞΙΣ

1. Διοίκησης Τάγματος

2. Λόχος Τάγματος

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ

Οργανώνει Εθνικάς εορτάς και συμμετέχει εις αυτάς δίολων ων διαθέσιμων μέσων.

Οργανώνει εορτάς Μορφής Δημοσίων Σχέσεων ωράς ανάπτυξιν πνεύματος συνεργασίας ΣΤΡΑΤΟΥ – ΠΛΥΘΗΣΜΏΝ.

Η ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ

Συγκροτήθηκε για ν’ αναλάβει την προστασία των κατοικημένων τόπων στο πλαίσιο των Διοικήσεων στις οποίες υπάγεται.

Με βάση αυτά, οι στόχοι της είναι:

1. Η εξύψωση του φρονήματος του Ικάριου Ελληνισμού.

2. Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης αυτού στο Γενικό Επιτελείου στρατού

3. Η καλλιέργεια της θελήσεως του να παραμείνει στα σπίτια του και ν’ αγωνισθεί σύμφωνα με το ρητό του εμβλήματος μας, που είναι το «ΑΕΙ ΜΑΧΙΜΟΙ»

Ένας αριθμός από Λόχους συγκροτεί το Τάγμα Εθνοφυλακής, η συγκεκριμένη πολεμική αποστολή κάθε λόχου καθορίζεται από την διοίκηση αυτού κι έχει σχέση με τον ρόλο της Εθνοφυλακής που προαναφέραμε.

Οι Εθνοφύλακες Αξιωματικοί διοικούν βασικά τους Λόχους και τις Διμοιρίες. Και αυτοί αντεπεξέρχονται στο ρόλο τους άριστα και είναι η ψυχή και η βάση της Εθνοφυλακής.

Τα Τάγματα τα διοικούν Μόνιμοι Αξιωματικοί της Γ.Ε.Σ. εδώ τονίζεται ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στα καθήκοντα των Διοικητών μέσα στην Εθνοφυλακή:

Α. Ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν ενεργούν με τους κανόνες της διοικήσεως, αλλά με τις αρχές της ηγεσίας έχοντας στο Τάγμα τους, τους ανθρώπους με τα χαρακτηριστικά του Εθνοφύλακα που αναφέρθηκαν.

Β. Πρέπει να πείθουν με την ποιότητα της εργασίας τους και με το παράδειγμα και όχι απλά να διατάζουν.

Γ. Πρέπει να έχουν επιμονή, θέληση κι ενθουσιασμό.

Δ. Πρέπει να γνωρίζουν να χειρίζονται ανθρώπους με προσωπικότητα, αλλά και με τα προβλήματα της ζωής.

Ε. Οι Διοικητές που υπηρετούν έχουν συναίσθηση του ρόλου τους κι' εκδηλώνουν ανησυχία για τις υποχρεώσεις τους.

Στην Εθνοφυλακή εντάσσονται οι Έφεδροι που αποδεσμεύονται από την Εφεδρεία Του Γ.Ε.Σ με στρατολογική διαδικασία. Όμως υπάρχουν και πολίτες οι οποίοι δεν περιμένουν την πρόσκληση αλλά προσέρχονται μόνοι τους για κατάταξη. Ομοίως υπάρχουν και Εθνοφύλακες που απολύονται και δεν έχουν νόμιμη υποχρέωση να συνεχίσουν να υπηρετούν, αλλά ζητούν να παραμένουν στην Εθνοφυλακή και τούτο αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους. Οδηγούνται σε αυτό πιστοί στις υποχρεώσεις προς την Πατρίδα την Ελευθερία τους και για τους άταφους νεκρούς τους στα πεδία μάχης των Ελλήνων.

Τα παιδιά που έριχναν πέτρες στους Γερμανούς και στους Ιταλούς στην κατοχή, τώρα είναι Εθνοφύλακες. Αυτοί που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας, τώρα, είναι Εθνοφύλακες. Όλοι οι σημερινοί Εθνοφύλακες προέρχονται από όλες τις ομάδες των Ελλήνων Ικαριωτών, καθηγητές πανεπιστημίου και άνθρωποι με βασική μόρφωση, επιχειρηματίες και άνθρωποι  του μεροκάματου, επώνυμοι και απλοί άνθρωποι και όλοι οι παραπάνω καταξιωμένοι πλέον στον χώρο τους, αφού έφτιαξαν στη ζωή καλές δουλείες, καλές οικογένειες και καλό όνομα μέσα στην κοινωνία και στη γειτονιά τους.

Τα κυριότερα στοιχεία της προσωπικότητας τους είναι:

Α. Η σοβαρότητα του χαρακτήρα τους

Β. Η ψύχραιμη αντίδραση σε δύσκολες καταστάσεις

Γ. Η ικανότητα για ορθές αποφάσεις η πολεμική εμπειρία

Δ. Γνώρισαν το άδικο, κι ελπίζουν στο δίκαιο.

Ε. Περπάτησαν τα βουνά της Ικαρίας και προσβλέπουν να αποκρούσουν και να  νικήσουν κάθε εχθρό που θα τολμήσει να την σκλαβώσει.

'' Όμως, πάνω απ’ όλα, το βασικότερο στοιχείο των Εθνοφυλάκων είναι ότι έζησαν όλη την πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου''

Ο εκπαιδευτικός σκοπός της Εθνοφυλακής καθορίζεται ξεχωριστά για κάθε και Λόχο με βάση την πολεμική αποστολή αυτού, οι Εθνοφύλακες  καλούνται σε ημερήσιες εκπαιδεύσεις, που γενικά τ’ αντικείμενα είναι:

Α. Εκπαίδευση στον οπλισμό

Β. Εκπαίδευση σε τακτικές μαχητή

Γ. Βολές ατομικού οπλισμού και βαρέων όπλων

Δ. Ασκήσεις μάχης στις αποστολές κάθε Λόχου

Επί πλέον Αξιωματικοί καλούνται και ξεχωριστά για εκπαίδευση σε αντικείμενα:

Α. Οργανώσεως κι ετοιμότητας των λόχων τους

Β. Καθηκόντων Λοχαγού και Διμοιρίτη στο πεδίο της μάχης

Συμπερασματικά και απλά οι Εθνοφύλακες εκπαιδεύονται για τον αγώνα εκ του συστάδην με τη χειροβομβίδα και την ξιφολόγχη, με το πολυβόλο και τα αντιαρματικά όπλα και τους όλμους μικρού βεληνεκές, σε όλη την Νήσο και γύρω από τα σπίτια τους στους τάφους των προγόνων τους.

Η πλειονότητα των Εθνοφυλάκων ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση με χαρακτηριστική κι εντυπωσιακή προθυμία, όπως αποδεικνύεται τούτο από πολλά παραδείγματα. Οπωσδήποτε, δημιουργούνται κάποια προβλήματα από την υποχρέωση προσελεύσεως στην εκπαίδευση σε άλλους περισσότερα και σε άλλους λιγότερα. Ιδίως σε αυτούς που είναι αυτοεργοδοτούμενοι  και σε αυτούς που είναι άνθρωποι του μεροκάματου.

Όλοι όμως προτάσσουν τις  επιταγές της Πατρίδας

Ο Ικάριος Ελληνισμός σήμερα μπορεί να στηρίζεται απόλυτα στους Εθνοφύλακες, αφού οι Εθνοφύλακες είναι η ψυχή του νησιωτικού Ελληνισμού.

Δεν είναι τα όπλα των Εθνοφυλάκων που κάνουν δυνατή την Εθνοφυλακή. Η Εθνοφυλακή είναι δυνατή, διότι έχει αυτούς τους Εθνοφύλακες. Είναι αυτοί που έζησαν το άδικο του τόπου αυτού και πιστεύουν ότι πρέπει να έλθει το δίκαιο.

Είναι αυτοί που θεωρούν χρέος τους το «ΑΕΙ ΜΑΧΙΜΟΙ» που είναι γραμμένο στο έμβλημά τους και που θεωρούν αποστολή τους την άμυνα του νησιού τους  και ταυτόχρονα η ανάπτυξη του .